Αφιέρωμα : Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Web Tv

Web Radio

E-Library

 

Εκπτωτική Κάρτα

 

Προγράμμα

Πατήστε την εικόνα

Εκτύπωση

ΑΝΑΒΟΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Σας ενημερώνουμε ότι αύριο 2/2 και την Πέμπτη 4/2 αναβάλλονται οι εξετάσεις των μαθημάτων που είχαν προγραματιστεί,λόγω της στάσης εργασίας στα Μ.Μ.Μ. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 29/3 και την Τρίτη 1/3 αντίστοιχα . Για περαιτέρω πληφορίες επισκεφθείτε το site        http://www.unipi.gr/unipi/el/component

Εκτύπωση

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΜΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ

Το πρόγραμμα της εμβόλιμης εξεταστικής για τους επί πτυχίο φοιτητές ,του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης βγήκε και μπορείτε να το βρείτε εδώ

 http://www.unipi.gr/unipi/images/various/akad_tmim/oikon_epist/EMBOLIMH_EKSETAST_FEBR_2016.pdf

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία !

Εκτύπωση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ISIS-ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου,  Η Ευρώπη και όλος ο κόσμος βρίσκονται συγκλονισμένοι από ακoμη ένα αποτρόπαιο γεγονός από μία ακόμη τρομοκρατική επίθεση στην ήπειρο του πολιτισμού, στ χώρα του Διαφωτισμού, στην πόλη του φωτός.

   Επτά συντονισμένες επιθέσεις στο Παρίσι που έγιναν σε λιγότερο από μισή ώρα. Εκρήξεις με ανατίναξη καμικάζι έξω από το γήπεδο ‘’StadedeFrance’’ όπου ήταν σε εξέλιξη αγώνας ανάμεσα σε Γαλλία – Γερμανία και παρεβρίσκονταν πανω από 80.000 άτομα. Πυροβολισμοί στο κέντρο του Παρισίου σε εστιατόριο, τραπεζάκια και αίθρια μαγαζιών. Πυροβολισμόι συνεχίστηκαν ανελλιπώς στο θέατρο Μπατακλάν όπου διεξαγόταν συναυλία και οι θήτες κρατούσα ομήρους και εκτελούσαν. Το σύνολο των νεκρών, πάνω από 150 άτομα.
  Με αφορμή το γεγονός αυτό θα προσπαθήσουμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι και να αναλύσουμε όλες τις πτυχές ενός πολυσυζητημένου και πολύπλευρου κεφαλαίου όπως αυτό του Ισλαμικού Κράτους –ISIS- και των τζιχαντιστών.
  Προς διελεύκανση ας προχωρήσουμε σε απαντήσεις και αποσαφήνιση ορισμένων εννοιών που συγχέει ο κόσμος.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΖΙΧΑΝΤ-ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ-ΣΑΡΙΑ

  Ο διεθνής όρος Τζιχάντ (αραβική λέξη) σημαίνει γενικά αγώνας, προσπάθεια. Όταν συνοδεύεται από τη φράση "φι σαμπίλ Αλλά", η οποία αποδίδεται "για το δρόμο του Θεού", αποκτά ιδιαίτερο νόημα και σημαίνει τον αγώνα για το Θεό. Αποτελεί ένα από τα κεντρικά δόγματα του Ισλάμ και αναφέρεται ορισμένες φορές ως ο έκτος πυλώνας του.
Ο όρος τζιχάντ αποδίδεται συχνά ως "ιερός πόλεμος".

  Οι τζιχαντιστές είναι τα άτομα αυτά που υπηρετούν ένα δόγμα του Ισλάμ, την Τζιχάντ.Είναι μουσουλμάνοι που έχουν ενταχθεί σε αυτήν και αφιερώνουν τη ζωή τους, κάνοντας ότι τους προτάσσει ώστε να κερδίζουν μία θέση στον παράδεισο.Είναι οι πολύ φανατικοί μουσουλμάνοι που δεν πιστεύουν σε κανένα κράτος και σύνταγμα, παρά μόνο στην Τζιχάντ. 

  Η Σαρία (ο Ισλαμικός Νόμος) υπαγορεύει ότι οι Μουσουλμάνοι πρέπει να διεξάγουν Τζιχάντ στο διηνεκές μέχρι ο Οίκος του Πολέμου (DarAlHarb), όπου δεν ισχύει η Σαρία, περιέλθει στην κυριαρχία του Οίκου του Ισλάμ (DarAlIslam) όπου εφαρμόζεται η Σαρία. Η Σαρία επιβάλλει και κατευθύνει τόσο το βίαιο αγώνα (τρομοκρατία) όσο και το πολιτισμικό Τζιχάντ, γνωστό και ως κρυφό Τζιχάντ. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ISIS

  ISIS είναι μια στρατιωτική οργάνωση στο Ιράκ και τη Συρία, αποτελούμενη από τζιχαντιστές. Στην ουσία είναι η μετεξέλιξη του Ισλαμικού κράτους του Ιράκ και της Ανατολής, γνωστό απλά ως ισλαμικό κράτος. 
Τα μέλη του είναι φανατικοί ισλαμιστές που πιστεύουν στο δόγμα της Τζιχάντ
Σκοπός του είναι η εξάπλωση του σε πολλές χώρες της Ανατολής. 

 

Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ  

   Το θρησκευτικό μίσος μεταξύ των διαφόρων φυλών που απαρτίζουν τον συριακό πληθυσμό και κυρίως μεταξύ των Σουνιτών και οι Σιιτών, των δύο δηλαδή κύριων μουσουλμανικών ιδεολογιών οδήγησε στην εξέγερση του 2011 εναντίον του καθεστώτος. Οι ισλαμιστές Σουνίτες μάχονται το καθεστώς Άσαντ, όχι βέβαια για να «απελευθερώσουν» όπως ισχυρίζονται τον λαό της Συρίας από τον «τύραννο», αλλά για να επιβάλουν τον δικό τους ισλαμικό νόμο με στόχο να κατασκευάσουν ένα κράτος που θα έχει την καθολική επιβολή της «σαρίας».
  Ωστόσο, φαίνεται ότι στη Συρία ξέσπασε και δεύτερος εμφύλιος, αυτός μεταξύ ομάδων που ανήκουν ευρύτερα στους αντικαθεστωτικούς, υπό την έννοια ότι τους ενώνει η κοινή επιθυμία ανατροπής του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με διαφορετικά βέβαια κίνητρα η κάθε πλευρά. ‘Ηταν όμως ο θρησκευτικός και φυλετικός φανατισμός μόνο που προκαλούν αυτή την πρωτοφανή κρίση στη Συρία η οποία με κινηματογραφική ταχύτητα εξελισσόταν σε μια ανελέητη βαρβαρότητα δίχως τέλος;
  Το καθεστώς Άσαντ υποστηρίζεται από τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες, τους χριστιανούς που τρέμουν στην ιδέα εγκαθίδρυσης ισλαμικού κράτους σε ενδεχόμενη πτώση του Σύρου ηγέτη, τους Μπααθιστές που είναι ο τοπικός κλάδος του κόμματος του Σαντάμ Χουσεΐν στο Ιράκ, τους Αλεβίτες που αποτελούν το 12% του πληθυσμού (αλλά το 80% των αξιωματούχων του στρατού και το 90% των στρατηγών) και οι οποίοι διαθέτουν τη φονική εθνοφρουρά «shabbiha» που ειδικεύεται σε πάσης φύσεως εξολοθρεύσεις και ασφαλώς τους εύπορους επιχειρηματίες της Δαμασκού που μάχονται για τα οικονομικά κυρίως συμφέροντά τους, ενώ στο πλευρό του Άσαντ στέκονται τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Οι χριστιανοί αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Συρίας ενώ 10% είναι και οι Κούρδοι, που είναι Σουνίτες.
  Στον αντίποδα, οι δυνάμεις που αντιτίθενται στον Άσαντ αποτελούνται από χιλιάδες μαχητές που καταφτάνουν στη χώρα από όλη την περιοχή και υποστηρίζονται από την ισλαμιστική οργάνωση «Jabhat al-Nusra», η οποία είναι παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ. Οι περισσότεροι αντάρτες είναι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, την οποία «τρέφουν» με χρήματα και όπλα σουνιτικά κράτη όπως το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ

  Ενώ στην αρχή έμεναν αμέτοχοι, εν τέλει εμμέσως ενεπλάκησαν χωρίς να γνωρίζουν τις διαστάσεις μιας τέτοιας κίνησης και πως μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα εναντίον και του δυτικού κόσμου. Σε πλήρη αντίθεση με όσο έλεγε η Δύση στην αρχή υποστήριξαν  την εξέγερση αντικαθιστωτικών εναντίον του Άσαντ προφανώς προσβέποντας σε δικά τους συμφέροντα.
     Σε διάστημα μόλις ενός έτους οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της, όχι μόνον υποστήριζαν και εξόπλιζαν την αντίσταση, που γνώριζαν ότι διοικείται από ακραίες φανατικές ομάδες, αλλά ήταν προετοιμασμένες να ενθαρρύνουν τη δημιουργία ενός είδους «Ισλαμικού Κράτους» - παρά τον σοβαρό κίνδυνο για την ενότητα του Ιράκ -, σε ρόλο ενός σουνιτικού ρυθμιστή με σκοπό την αποδυνάμωση της Συρίας.
  Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν το ISIS, αν και κάποιοι σύμμαχοί της από τις χώρες του Κόλπου σίγουρα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο σε αυτό.
 

 Ωστόσο, δεν υπήρχε Αλ Κάιντα στο Ιράκ έως τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Βρετανία εισέβαλαν στη χώρα. Και σίγουρα οι ΗΠΑ εκμεταλλεύτηκαν την ύπαρξη του ISIS εναντίον άλλων δυνάμεων στην περιοχή, ως μέρος μιας ευρύτερης πρακτικής για τη διατήρηση του ελέγχου από την Δύση.

  Μεταξύ άλλων ο γαλλικός στρατός έστελνε αυτόματα όπλα 12.7 mm, εκτοξευτήρες ρουκετών, αλεξίσφαιρα γιλέκα αλλά και συσκευές επικοινωνίας. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι οι γαλλικές αρχές γνώριζαν πως τα όπλα μπορεί να κατέληγαν στα χέρια τρομοκρατών ήταν η δήλωση αξιωματούχου στην Monde, ο οποίος υποστήριζε ότι δεν στέλνουν εκρηκτικά ή άλλο «εξοπλισμό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον της Γαλλίας». Τα όπλα υποτίθεται ότι θα κατέληγαν μόνο σε μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), είναι όμως γνωστό ότι εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες από αυτούς τους μαχητές πέρασαν αργότερα στις τάξεις των τζιχαντιστών. Η στρατιωτική στήριξη της Γαλλίας σε ομάδες ακραίων ισλαμιστών γινόταν ταυτόχρονα με το γιγαντιαίο πρόγραμμα εξοπλισμού Τζιχαντιστών που χρηματοδοτούσε η Σαουδική Αραβία με τη στήριξη της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Κατάρ, υπό την εποπτεία της CIA.
  Οι συσχετισμοί άλλαξαν από τη στιγμή που οι τζιχαντιστές άρχισαν να αποκεφαλίζουν δυτικούς και να δημοσιεύουν τις ωμότητές τους στο Διαδίτκυο και τα κράτη του Κόλπου να υποστηρίζουν άλλες ομάδες στον πόλεμο της Συρίας, όπως το Μέτωπο Νούσρα. Αλλά αυτή η συνήθεια των Αμερικανών και της Δύσης γενικότερα να παίζουν με τις ομάδες των τζιχαντιστών, πρώτα χαϊδεύοντάς τες και μετά επιστρέφοντας για να τις 'δαγκώσουν', πηγαίνει πολύ πίσω, στη δεκαετία του '80 κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν, που ενθάρρυνε την εμφάνιση της Αλ Κάιντα υπό την κηδεμονία της CIA.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ –ISIS-

  Η δημιουργία αυτής της οργάνωσης ανέρχεται στο 2006, όταν η Αλ Κάιντα στο Ιράκ δημιουργεί με 5 άλλες ομάδες τζιχαντιστών το Συμβούλιο των μουτζαχεντίν στο Ιράκ. Αυτό το Συμβούλιο ανακήρυξε, την ίδια χρονιά, τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ.
Το 2012 το ΙΚ αρχίζει να εξαπλώνεται στη Συρία και το 2013 μετονομάζεται σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε, στα αγγλικά ονομάζεται ISIS, γνωστό επίσης ως Daech.
  Το ISIS αρχίζει τη διαμάχη με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο, η επίδρασή του εξαπλώνεται σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο και ελέγχει και άλλες ομάδες τζιχαντιστών

Οι Τζιχαντιστές με την δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους και την αναγνώριση του Χαλιφάτου ISIS,έχουν καταφέρει να επεξεργάζονται και να εκμεταλλεύονται τις πετρελαιοπηγές που βρίσκονται εντός των τειχών του χαλιφάτου, και πουλώντας το πετρέλαιο κυρίως σε Τουρκία αλλά και Δύση έχουν έσοδα πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ ανά ημέρα, καταρτώντας μάλιστα προυπολογισμό ύψους 2 δις, γεγονός που πλέον τους καθιστά όχι απλά οικονομικά αυτόνομους αλλά μια οικονομικά πανίσχυρη διεθνοποιημένη θρησκευτική τρομοκρατική οργάνωση.
   Με το μαύρο χρώμα είναι η περιοχή που καταλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος: 

                                     

  Η στρατηγική του δεν είναι τυχαία, δεν εξαρτάται μόνο από τις περιστάσεις, ούτε βασίζεται πάνω σε ένα συναίσθημα καταστροφής και βίας. Βασίζεται πάνω σε μια μακροχρόνια σκέψη, η οποία εγγράφεται στην ιστορία των τζιχαντιστικών κινημάτων. Γι’αυτό και το συγκεκριμένο κίνημα έκανε τα πάντα για να μετουσιωθεί σε κράτος.
Το Ισλαμικό Κράτος ακολουθεί μια στρατηγική που διαμορφώθηκε από τις ισλαμιστικές ιδεολογίες από το 2000 και διαχύθηκε παγκόσμια μέσα από το ίντερνετ. Ένα βιβλίο δημοσιεύτηκε το 2002 κάποιου Abu Bakr al-Naji με τίτλο «Η διοίκηση της αγριότητας», και γνώρισε τεράστια επιτυχία. Ο συγγραφέας εξηγεί τη στρατηγική με την οποία οι ομάδες των τζιχαντιστών θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν εδαφικά απέναντι στα αραβικά και μουσουλμανικά καθεστώτα από την μία και απέναντι στους Αμερικανούς  και τους Δυτικούς από την άλλη.
  Ο άλλος άξονας της στρατηγικής του ΙSIS είναι η διεθνοποίηση του τρόμου. Η οργάνωση αρχικά κατέλαβε τα πρώτα εδάφη με σουνίτες Άραβες στο Ιράκ. Στη συνέχεια άρχισε να καταλαμβάνει ζώνες συνοριακές με τη Συρία, την Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία. Ταυτόχρονα άρχισε να προκαλεί τη Δύση κάνοντας επιθέσεις σε μειονότητες, χριστιανούς, γυναίκες κλπ. ενώ άρχισε και τις επιθέσεις στο εξωτερικό. Οι δράσεις αυτές συνοδεύονται από προπαγάνδα που δίνει έμφαση στην αποικιοκρατία και προσπαθεί να εμφανίσει τους μουσουλμάνους ως αιώνια θύματα της Δύσης ώστε να κάνει τις δυτικές χώρες να αντιδράσουν.
                                  

                                                                       επιθεση στο παρισι Παρασκευή 13/11/15

                                                  


                                                                     Επίθεση στο Charlie Hebdo 07/01/15

                                   

                                                                            Βομβαρδισμός στη Βηρυτό 12/11/15

                                                  

                                                                   Επίθεση σε πανεπιστήμιο στη Κένυα 02/04/15

Η ‘’ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ’’

  Μετά τις εξαγγελείες του γάλλου προέδρου Φρανσουα Ολάντ ότι οι επιθέσεις ισλαμιστών στο Παρίσι αποτελούν πράξεις πολέμου, γίναμε μάρτυρες της ‘’πρώτης’’ απάντησης της Γαλλίας με τους βομβαρδισμούς που εξαπέλησαν αεροσκάφη στο ισλαμικό κράτος το βραδυ της 15ης Νοεμβρίου.
 

   Το ερώτημα που γεννάται είναι αν τέτοιου είδους πράξεις θα έχουν και μία πιο τραγική συνέχεια και αν αυτή είναι η μέθοδος που θα επιφέρει λύση καθώς ΕΕ, η δύση γενικότερα, πρέπει να λάβουν αποφάσεις που θα επιφέρουν οριστικό τέλος στη τρομοκρατία, τώρα ειδικά που χτύπησε το ίδιο της το σπίτι.

  Η απόφαση να κλείσουν τα γαλλικά σύνορα ερμηνεύθηκε ως το κλείσιμο της πόρτας σε πρόσφυγες και μετανάστες, με ακροδεξιά και ρατσιστικά σχόλια να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- και στην Ελλάδα. Ανοιχτή κοινωνία δε σημαίνει βέβαια ξέφραγο αμπέλι. Όπως ασφάλεια δε σημαίνει υστερία. Η υστερία γενικά δε δίνει αποτελέσματα σε κανέναν τομέα. Ας αναρωτηθούμε δε, ποιος βγαίνει κερδισμένος από το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα, εκτός φυσικά από τους ίδιους τους τρομοκράτες; Ενισχύονται τα ακροδεξιά ρατσιστικά κόμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ενώ το έδαφος ήταν ήδη πρόσφορο λόγω κρίσης και λόγω του τρόπου με τον οποίο αυτή “αντιμετωπίστηκε”. Ενισχύονται τα συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε συντηρητικές επιλογές. Εξυπηρετείται η κάθε εξουσία που χρειάζεται έναν εξωτερικό ή εσωτερικό εχθρό. Για να μη διαμαρτύρονται οι πολίτες εναντίον της.
  Δεν εξυπηρετούνται φυσικά οι πρόσφυγες, που τρέχουν να γλυτώσουν από όσα η Ευρώπη έζησε χθες στο Παρίσι ένα μόλις βράδυ και εκείνοι τα ζουν καθημερινά. Ήδη όμως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χύθηκε πολύ χολή κατά των μουσουλμάνων γενικώς και όχι μόνον κατά των φανατικών του ISIS ειδικώς.

  Όμως η Ευρώπη, ως έννοια και όχι ιστορικά, δεν είναι ο χριστιανισμός. Είναι ο Διαφωτισμός. Η χριστιανική Ευρώπη πριν λίγους μόνο αιώνες είχε σταυροφορίες, κυνήγι μαγισσών, ιερά εξέταση και θρησκευτικούς πολέμους- όχι πολύ διαφορετικά πράγματα από αυτά που φέρνει ο μουσουλμανικός φανατισμός. Άλλωστε ο φανατισμός ανεξαρτήτως του αντικειμένου του, φανατισμός παραμένει και το ίδιο αποτέλεσμα έχει. Και ο φανατικός έχει την απόλυτη ευθύνη για τις φρικτές του πράξεις.
Η Ευρώπη είναι ο Διαφωτισμός. Είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι η Δημοκρατία, είναι ο ανθρωπισμός, είναι τα ανοιχτά σύνορα.
Εάν η Ευρώπη αλλάξει από φόβο οι τζιχαντισές έχουν ήδη κερδίσει.

Εκτύπωση

Πρόταση - Παρέμβαση της Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιώς

 

Ύστερα από παρέμβαση της Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιώς, η ηλεκτρονική Δήλωση Μαθημάτων παρατείνεται έως την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου .               

 

         

Για περαιτέρω πληροφορίες επισκεφθείτε το site του Πανεπιστημίου  http://www.unipi.gr/unipi/el/component/k2/item/6810.html

 

Εκτύπωση

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΧΕΙΡΜΕΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Σας ενημερώνουμε ,ότι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 ξεκινούν οι δηλώσεις των υποχρεωτικών μαθημάτων ,καθώς και των επιλογής. Η ηλεκτρονική υποβολή πραγματοποιείται μέσω της ιστοσελίδας students.unipi.gr με τη χρήση του Αριθμού Μητρώου και του Κωδικού Πρόσβασης που σας έχει δωθεί και θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου . Για την επιτυχημένη ηλεκτρονική υποβολή ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα :