Αφιέρωμα : Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Web Tv

Web Radio

E-Library

 

Εκπτωτική Κάρτα

 

Προγράμμα

Πατήστε την εικόνα

Εκτύπωση

ΠΛΑΙΣΙΟ Π.Α.Σ.Π. ΣΤΗ Γ.Σ. ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ. «Ο ΠΛΑΤΩΝ» 
Πανεπιστήμιο Πειραιώς • Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

 

Η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται μέσα στο κλίμα των εορτασμών για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια  στην δικτατορία των Συνταγματαρχών. Είναι λοιπόν επόμενο ότι η 17η Νοεμβρίου κυριαρχεί στην σκέψη όλων όσων μας ενώνει το κοινό αίτημα και αγώνας για Δημοκρατία , Ελευθερία,  Ισότητα , Κοινωνική Δικαιοσύνη και Παιδεία. Το Πολυτεχνείο όμως δεν είναι απλά μια επέτειος και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο , αλλά ως μια ζωντανή πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές και για τους αγώνες τους ενάντια σε κάθε προσβολή του Δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών , σε κάθε περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και σε κάθε ξεπούλημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Λαού μας. Πάνω απ όλα όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα δίδαγμα υπέρ της αντιαυταρχικότητας , της συμμετοχής της αυτοοργάνωσης και της πρωτοβουλίας της δράσης. Κι όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν αποτελούσαν προϊόν μιας ευρείας και αμοιβαίας συνεννόησης και συστράτευσης των φοιτητών προς ένα κοινό στόχο, τη συνένωση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου και μαζικού φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

 Σήμερα λοιπόν , 41 χρόνια μετά , το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να μας εμπνέει και τα μηνύματά του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Βιώνουμε τη βαθύτερη κρίση σε πολιτικό , κοινωνικό , θεσμικό και οικονομικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει την κρίση που άλλοι δημιούργησαν μέσα από σκληρά και επώδυνα μέτρα , στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία. Η ελληνική κοινωνία καλείται να ανταπεξέλθει κάτω από το καθεστώς συνταγματικής εκτροπής και ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών από το ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

 41 χρόνια πριν ο αγώνας του μαζικού και συσπειρωμένου φοιτητικού κινήματος αποτέλεσε την απαρχή και το εναρκτήριο λάκτισμα για την διεκδίκηση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των φοιτητών με αποκορύφωμα την θέσπιση του νόμο 1268/82 που επέφερε ριζοσπαστικές αλλαγές στον τομέα της Παιδείας όπως την θεσμοθέτηση του Ακαδημαϊκού  Ασύλου, την κατάργηση της καθηγητικής έδρας, την θεσμοθέτηση της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων καθώς και τον εκδημοκρατισμό των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στην σημερινή εποχή αυτά τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος όχι μόνο δεν θεωρούνται αυτονόητα αλλά συνεχώς καταπατούνται  και υπόκεινται σε εκπτώσεις από τους έκπτωτους κυβερνητικούς αρμοδίους .Όλες οι τροποποιήσεις στην Παιδεία στα πλαίσια των μνημονιακών επιλογών τους έχουν στο στόχαστρο τους φοιτητές, τους νέους ανθρώπους ,τους εργαζομένους, τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα της παιδείας.

Τροποποιήσεις όπως περιορισμοί συγγραμμάτων, περικοπές στη Σίτιση , έλλειψη πόρων για στέγαση… σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?                                                                  

 Κατάργηση φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα συνδιοίκησης , φίμωση των φοιτητών , κανένας έλεγχος και ασυδοσία στις αποφάσεις οργάνων όπως Σύγκλητος, Συμβούλια διοίκησης, Οργανισμοί που πρόκειται να συσταθούν, που δε γνωρίζουν καν για το τι το κάθε όργανο είναι αρμόδιο να αποφασίζει...σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Οριζόντιες και αλόγιστες διαγραφές φοιτητών, που δεν επηρεάζουν σε τίποτα τον οικονομικό προϋπολογισμό Ιδρυμάτων , με μοναδικό κριτήριο το έτος εισαγωγής χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανένα άλλο παράγοντα, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι όλες τις περιπτώσεις μεγάλων σε ηλικία φοιτητών, στερώντας το δικαίωμα από κάποιους που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να το κάνουν,...σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Κατάργηση Ασύλου, με προφάσεις για καταστροφές και ασυδοσίες, ενώ στο νόμο υπήρχαν δικλείδες για πρυτανική παρέμβαση σε  τέτοιες περιπτώσεις που δεν εφαρμόστηκε ποτέ,   …σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Ιδιωτικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια πχ securityόπου  δαπανάται το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού Ιδρύματος, με συνεπακόλουθο απολύσεις υπαλλήλων, έλλειψη πόρων για εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων, και μη εύρυθμη λειτουργία …σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Φαινόμενα όπως αυτά στο ΕΚΠΑ , με επιστράτευση και μόνιμη εγκατάσταση ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, κλειδωμένες πόρτες εντός ιδρύματος, κλειδωμένες εξωτερικές πόρτες που άνοιγαν μόνο για είσοδο και έξοδο εργαζομένων κατά την έναρξη και λήξη ωραρίου τους, αποκλεισμός φοιτητών και εργαζομένων και στέρηση δικαιωμάτων τους,  αυταρχικές και αλαζονικές συμπεριφορές Πρυτανικής αρχής , facecontrolκαι έλεγχος ταυτοτήτων στην είσοδο …,σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Αλήθεια, για ποια καλύτερη παιδεία τολμούν να μας μιλούν?

Είναι επιτακτική ανάγκη το φοιτητικό κίνημα, όσο το πολεμάνε με στόχο να το απαξιώσουν και να το εκμηδενίσουν, να αναζωπυρωθεί και να μαζικοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων παραμερίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές τους και εμπνευσμένο από το Μήνυμα του Νοέμβρη του ’73   να προχωρήσει στους Αγώνες για της Γενιάς μας τα Πολυτεχνεία.                                                                                              Στην ίδια μας την ζωή και στις εξελίξεις να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές, να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

Ως ΠΑΣΠ προτείνουμε:

·         Κλείσιμο της σχολής για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

·         Συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Κατάθεση στεφάνου στο Χώρο του Πολυτεχνείου

·         Την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Αντιιμπεριαλιστική Πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ...ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ!

               Π.Α.Σ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

                                                               

Εκτύπωση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Προς: Την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιά,

          Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά

          Προϊστάμενο Γραμματείας Πανεπιστημίου

 

Θέμα: Διπλή εξεταστική για  τους φοιτητές του Πα.Πει για την εξεταστική  περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

 

Όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνεχείς, με πιο πρόσφατες αυτές όσον αφορά τις διαγραφές φοιτητών. Τα δύο τελευταία χρόνια και στο Πανεπιστήμιο μας, ύστερα από Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από αίτημα του συνόλου των φοιτητών του Πα.Πει είχε εφαρμοστεί ο θεσμός της διπλής εξεταστικής πρώτα για τους επί πτυχίω φοιτητές και έπειτα για όλους τους φοιτητές. Την φετινή ακαδημαϊκή περίοδο , με τις διαγραφές φοιτητών να είναι πλέον ήδη σε εφαρμογή, και με τον περιορισμό των χρόνων δικαιώματος φοίτησης (ν+2) όπως προβλέπει ο νόμος 4009/11, σύμφωνα με την ενημέρωση που δίνεται από τις γραμματείες των τμημάτων, στην εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα δίνονται μόνο τα χειμερινά μαθήματα, και διπλή εξεταστική θα εφαρμοστεί μόνο για τους φοιτητές με μητρώα εισαγωγής 2003 και πριν.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του συνόλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας ,και αξιολογώντας την σημερινή κατάσταση με τις συνεχείς αλλαγές ,

Προτείνουμε :

-Εφαρμογή διπλής εξεταστικής την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, όπου οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν όλα τα μαθήματα και όχι μόνο τα χειμερινά .

 

Σε περίπτωση μη εφαρμογής του θεσμού της διπλής εξεταστικής για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά ,

 

Προτείνουμε :

-          Εφαρμογή διπλής εξεταστικής τουλάχιστον για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές ,με μητρώα εισαγωγής δηλαδή 2010 και πριν, για την εξεταστική περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

 

 

Με Τιμή

Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά

 

Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 1 ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ Π.ΦΥΣΣΑ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 1 ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΑΥΛΟΥ ΦΥΣΣΑ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Σήμερα 18 Σεπτεμβρίου 2014, συμπληρώνεται 1 χρόνος από την δολοφονία του γνωστού για την αντιφασιστική του δράση Παύλου Φύσσα από μέλος  της  Χρυσής Αυγής. Εκείνο το βράδυ ομάδα 15-20 φασιστών περικύκλωσαν τον 34χρόνο και ένας εξ αυτών εν ονόματι Γ.Ρουπακιάς τον μαχαίρωσε θανάσιμα. Αυτή η δολοφονία ήρθε σαν συνέχεια των αλλεπάλληλων φασιστικών, ρατσιστικών, συμπεριφορών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, επισφραγίζοντας με αυτή την δολοφονία λόγω πολιτικών κριτηρίων, τον κύκλο ενεργειών της. Αυτή η πολιτική δολοφονία επειδή ο Παύλος επέλεξε να ασπαστεί την δημοκρατία και όχι τον φασισμό αποτέλεσε το έναυσμα λήξης της ατιμωρησίας και ανοχής της εγκληματικής δραστηριότητας μελών της Χρυσής Αυγής.

Το χέρι του Ρουπακιά δεν οπλίστηκε μόνο του, δεν οπλίστηκε μόνο από την ιδεολογία που υποστηρίζει, οπλίστηκε και από όλους εκείνους που σιγοντάρουν, ψηφίζουν αυτήν την εγκληματική ναζιστική οργάνωση, από όλους εκείνους που παρότι πλέον δεν έχουν το άλλοθι της άγνοιας, μιας και γνωρίζουν το πραγματικό πρόσωπο τους, ακόμα τους κρατούν στο προσκήνιο, και δεν τους έχουν απομονώσει, δεν τους έχουν αφήσει  απλά σαν μια μαύρη σελίδα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

1 χρόνο μετά, η μνήμη του παραμένει ολοζώντανη και οδηγός. Εμείς σαν νέοι, σκεπτόμενοι και δημοκράτες άνθρωποι, όπως και όλοι οι Έλληνες δεσμευόμαστε με αφορμή την σημερινή θλιβερή επέτειο ,να υπερασπίσουμε τα ιδανικά της δημοκρατίας και της ελευθερίας λόγου και δράσης.

Τα ψέματα τελείωσαν ,οι μάσκες έχουν πέσει καιρό τώρα…

Τώρα είναι η ώρα μας, με την δημοκρατία οδηγό, με αλληλεγγύη, δράση και καμιά ανοχή  να μην επιτρέψουμε κανένα φασιστικό και ρατσιστικό φαινόμενο στην χώρα που γέννησε την δημοκρατία.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ…..

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε στο διήμερο αντιφασιστικών εκδηλώσεων για να τιμήσουμε την μνήμη του Παύλου Φύσσα.

18/9  18:30 Κεντρική διαδήλωση στο Κερατσίνι                                                                                                 

19/9 17:00 Μουσική διαδήλωση-Κεντρική συναυλία στο Σύνταγμα

                            Π.Α.Σ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ  ΠΕΙΡΑΙΑ

     Από την κοινωνία των αγώνων μας..στα πανεπιστήμια των ονείρων μας!!

 

Εκτύπωση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΝΕΩΣΕΙΣ ΚΑΡΤΩΝ ΣΙΤΙΣΗΣ

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Προς: Την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιά,

          Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά

          Προϊστάμενο Γραμματείας Πανεπιστημίου

 

Θέμα: Πρόταση για ανανέωση καρτών σίτισης

 

Με βάση την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, σχετικά με το θέμα των ανανεώσεων καρτών σίτισης, ορίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς και οι προθεσμίες υποβολής δικαιολογητικών για τους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εμείς ως ΠΑΣΠ, μένουμε σταθεροί στις θέσεις και στα προτάγματα μας σχετικά με ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα όπως της φοιτητικής μέριμνας και σίτισης. Όπως πράξαμε με συνεπή στάση τα προηγούμενα χρόνια, αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των συμφοιτητών μας, για διευκόλυνση των φοιτητών και για αποφυγή γραφειοκρατικών διαδικασιών,

Προτείνουμε :

Για τους ήδη κατέχοντες κάρτας σίτισης στο Ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ,και πού έχουν δικαίωμα επανέκδοσης της κάρτας για το νέο Ακαδημαϊκό έτος 2014-2015  (Φοιτητές με μητρώα εισαγωγής 2009,2010,2011,2012,2013) να μπορούν να ανανεώσουν την κάρτα σίτισης μόνο με :

-          Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986 (Α 75) του ενδιαφερόμενου για την ακρίβεια του περιεχόμενου των υποβληθέντων δικαιολογητικών, όπου θα επιβεβαιώνεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας, αλλά θα γίνεται ιδιαίτερη μνεία της γνώσης συνεπειών της υποβολής αναληθούς δήλωσης ή ανακριβών, ψευδών, πλαστών δικαιολογητικών.

-          Αντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος της αρμόδιας ΔΟΥ για το ετήσιο οικογενειακό ή ατομικό εισόδημα του ενδιαφερόμενου φοιτητή. Σε περίπτωση που δεν έχει παραληφθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα, προσκομίζεται από τον ενδιαφερόμενο φοιτητή φορολογική δήλωση. 

 

Με Τιμή

Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά

 

 

 

Εκτύπωση

7 ΜΑΗ ΕΠΙΛΕΓΩ ΑΛΛΑΓΗ-ΣΤΗΡΙΖΩ ΠΑΣΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Η ΠΑΣΠ (Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη), είναι μια φοιτητική συνδικαλιστική παράταξη που ιδρύθηκε το 1974 έχοντας ως κύριο στόχο τη στήριξη του φοιτητικού κινήματος και την προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του φοιτητή. Αν κάποιος θέλει να αναζητήσει την ιστορία της, θα συνειδητοποιήσει πως είναι συνυφασμένη με την ιδέα της πολυφωνίας, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και της στήριξης των αδύναμων και ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

 

Ως αυτόνομη φοιτητική παράταξη αγωνίζεται για ένα ζωντανό φοιτητικό κίνημα με πάγιες προοδευτικές αριστερές αξίες για ένα ξεκάθαρα δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο. Τοποθετεί το φοιτητή ως το πιο ενεργό κομμάτι της κοινωνίας συνολικά και ως εκ τούτου παίρνει θέση και αναλαμβάνει ενεργή δράση στα διάφορα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά ζητήματα που αναδεικνύει η κοινωνία.

Η ΠΑΣΠ δεν είναι ένας απρόσωπος συνδικαλιστικός φορέας. Ζει και δρα μέσα στο πανεπιστήμιο, μέσα στο σύνολο των φοιτητών... για τους ίδιους τους φοιτητές και όχι για οποιουδήποτε είδους μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Είναι έτοιμη να συγκρουστεί με οτιδήποτε θίγει τα ακαδημαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα του φοιτητή, παράδειγμα η δυναμικότατη συμμετοχή στις τελευταίες έντονες φοιτητικές κινητοποιήσεις σχετικά με το νόμο – πλαίσιο. Κινητοποιήσεις οι οποίες άκρως μαζικές και επιτυχημένες παρά τις προσπάθειες ορισμένων –που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα- ατόμων να τις σαμποτάρουν.

 

ü  Οι Θέσεις μας για την κοινωνία

Βιώνουμε την μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από τη μεταπολίτευση. Η Π.Α.Σ.Π. και τα μέλη της οργάνωσης, συντεταγμένα, εναντιώθηκαν στην πολιτική που άσκησαν τα τελευταία χρόνια  οι κυβερνώσες δυνάμεις. Η Π.Α.Σ.Π.  παλεύει για την ανατροπή των πολιτικών που οδηγούν τη γενιά μας να είναι η πρώτη μετά τον πόλεμο που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη.

Μέσα από την δημιουργική συζήτηση που αναπτύσσουμε εντός της οργάνωσης αλλά και στα πλαίσια των σεμιναρίων και των ημερίδων που οργανώνουμε, διαμορφώνουμε ουσιαστικές και ριζοσπαστικές προτάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση, την αντιμετώπιση των θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων. Αγωνιζόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας για την αποτροπή της επικράτησης στους κόλπους της νεολαίας και του φοιτητικού κινήματος, ακραίων λογικών, πολιτικών βίας και φαινομένων πολιτικού και κοινωνικού ρατσισμού.

ü  Οι Θέσεις μας για την παιδεία

Από τη στιγμή ψήφισης του νόμου 4009/2011, τα τελευταία τρία χρόνια σαν φοιτητές, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε και να βιώνουμε τις παθογένειες, τα αποτελέσματα και τις επιρροές εφαρμογής αυτού του νόμου, που έρχεται να καταλύσει το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα των ελληνικών Πανεπιστημίων. Επίσης, έρχεται να επιφέρει κατάργηση του ασύλου, περιορισμό της κοινωνικής μέριμνας, περιορισμό συγγραμμάτων, επιβολή συμβούλιων διοίκησης, μη εκπροσώπηση της φωνής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης κ.α.
Ως ΠΑΣΠ, πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας και αμετακίνητοι στις θέσεις μας, έχουμε δείξει από την αρχή, με συνεχή αγώνα και δράσεις και μέσω γενικών συνελεύσεων, την εναντίωση μας σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής αυτού του νόμου, όπως συνέβη και πέρυσι με τις τροποποιήσεις και το σχέδιο Αθηνά έτσι και φέτος με τις οριζόντιες και απρόκλητες επερχόμενες διαγραφές φοιτητών.

Σαν παράταξη η οποία σέβεται και βρίσκεται πλάι σε κάθε φοιτητή, σαν παράταξη που έχει στόχους και αξίες όπως η ελευθερία έκφρασης, η αντίθεση στη δημιουργία καθηγητικών κατεστημένων στην ακαδημαϊκή κοινότητα, η αφύπνιση του φοιτητικού κινήματος και η απόλυτη διαφάνεια σε κάθε πτυχή της διοίκησης και σε κάθε διαδικασία. Θέτουμε όμως σαν πρωταρχικό και κυρίαρχο στόχο τη διασφάλιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ που αποτελεί κατάκτηση των φοιτητών. Στόχος για τον οποίο η αγωνίστηκε παλιότερα, αγωνίζεται σήμερα και θα συνεχίσει να αγωνίζεται ΠΑΣΠ. Η ΠΑΣΠ είναι η φωνή που δεν θα πάψει να απαιτεί και να διεκδικεί για σένα, το Πανεπιστήμιο, για ΟΛΟΥΣ μας.

 

ü  Παρέμβαση-πρόταση της ΠΑΣΠ Πανεπιστημίου Πειραιώς για τις διαγραφές φοιτητών

Ως φοιτητική παράταξη, με συνεπή καθημερινή παρουσία και επαφή με τους φοιτητές και αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα, την αγωνία και τις ανησυχίες των φοιτητών που έχουν υπερβεί το κανονικό περιθώριο χρόνου σπουδών και κινδυνεύουν με διαγραφή, υπενθυμίζουμε και συνιστούμε στην ελληνική Πολιτεία ότι άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα πρέπει η Πολιτεία να αναλογιστεί ποιες είναι και οι παρούσες συνθήκες που επικρατούν και με τις οποίες καλείται ένας νέος άνθρωπος να σπουδάσει και αναφερόμαστε τόσο σε εγκαταστάσεις, περιορισμό συγγραμμάτων, θέματα κοινωνικής μέριμνας, συνθήκες διδασκαλίας και παραδόσεων, αξιολόγηση καθηγητών κ.α.

Είναι ανεπίτρεπτο να συζητάμε όπως ορίζει και το άρθρο 80 του ν.4009/2011 για οριζόντιες διαγραφές χιλιάδων φοιτητών με μοναδικό κριτήριο το έτος εισαγωγής τους, χωρίς καν να εξετάζουμε τις συνθήκες καθυστέρησης των σπουδών τους. Ένα τέτοιο μείζον θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και να ληφθούν υπόψη παράγοντες και αιτίες, που οδήγησαν αυτούς τους φοιτητές, να μην έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, όπως προβλήματα υγείας, οικονομικά προβλήματα, βιοποριστική εργασία, δημιουργία οικογένειας, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις σε εργάσιμες ώρες, μόνιμη κατοικία μακριά από τον τόπο σπουδών.

Προτείνουμε:

1η Εκδοχή – Καμία διαγραφή φοιτητή

Κατηγοριοποίηση των φοιτητών σε ενεργούς και μη ενεργούς. Ενεργοί θα ορίζονται όσοι φοιτητές βρίσκονται από το 1ο έως το 12ο εξάμηνο και πέραν του 12ου εξαμήνου όσοι στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους ( από 1/10 έως 30/9) έχουν συμμετοχή τουλάχιστον και σε ένα μάθημα σε τουλάχιστον και σε μια εξεταστική περίοδο. Μη ενεργοί θα ορίζονται όσοι έχουν ξεπεράσει την προαπαιτούμενη διάρκεια φοίτησης και σε ένα ακαδημαϊκό έτος (από 1/10 έως 30/9) δεν έχουν καμία συμμετοχή σε καμία εξεταστική.

Επομένως, στην αξιολόγηση Ιδρυμάτων, Σχολών, Τμημάτων σχετικά με τον δείκτη αποδοτικότητας/αποτελεσματικότητας αποφοίτων, θα γίνεται η ανάλυση αποτελεσμάτων με βάση τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ φοιτητές. Π.χ. τόσοι απόφοιτοι / πλήθος τόσων ΕΝΕΡΓΩΝ φοιτητών.

2η Εκδοχή – Πρόταση

Προτείνουμε:
·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής πριν και το 2003, ύστερα από υποχρεωτική ενημέρωση κάθε φοιτητή από τις αρμόδιες Γραμματείες όσοι δεν έχουν καμία συμμετοχή σε καμία εξεταστική εντός ενός ακαδημαϊκού έτους (έως 30/9) να διαγράφονται.
Για όσους έχουν έστω και μια συμμετοχή, έστω και σε μια εξεταστική μέχρι τις 30/9, προτείνουμε:
-  Παράταση δύο ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα τους είναι λιγότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.
-  Παράταση τριών ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα είναι περισσότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2004,2005,2006, ύστερα από υποχρεωτική ενημέρωση κάθε φοιτητή από τις αρμόδιες Γραμματείες όσοι δεν έχουν καμία συμμετοχή σε καμία εξεταστική στο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 που διανύουμε (μέχρι τις 30/9) καθώς και στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, μετά το πέρας της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου 2015, να διαγράφονται. Για όσους έχουν έστω και μια συμμετοχή, έστω και σε μια εξεταστική σε αυτά τα ακαδημαϊκά έτη προτείνουμε:
-  Παράταση δύο ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα τους είναι λιγότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.
-  Παράταση τριών ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα είναι περισσότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2007,2008,2009,2010, προτείνουμε:
Από το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος, που έχει οριστεί η διαγραφή τους (8ο έτος)
-  Παράταση δύο ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα τους είναι λιγότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.
-  Παράταση τριών ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα είναι περισσότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2011,2012,2013… προτείνουμε:
Σύσταση επιτροπής διαγραφής φοιτητών, που θα εξετάζει και θα αξιολογεί την περίπτωση κάθε φοιτητή που τίθεται υπό διαγραφή με βάση την ενεργή ή μη συμμετοχή του στις εξεταστικές κτλ, στα δύο χρόνια παράτασης που προβλέπονται μετά το πέρας του 8ου εξαμήνου.

ü  Ο Αγώνας μας για τη Σίτιση στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Η Πανελλήνια Αγωνιστική Σπουδαστική Παράταξη, πιστή στον αγώνα της για την προάσπιση του δικαιώματος των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση και  μαχόμενη ενάντια στο νέο καθεστώς ιδιωτικοποίησης και κατάλυσης των φοιτητικών κεκτημένων στάθηκε από την πρώτη στιγμή αρωγός στην προσπάθεια ενημέρωσης των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας για τις αλλαγές στις προϋποθέσεις δωρεάν σίτισης και των δικαιολογητικών που απαιτούνται αλλά και στην έγκαιρη κινητοποίησή τους για την έκδοση νέων καρτών σίτισης. Ως υπεύθυνοι εκπρόσωποι φοιτητών, ενδιαφερθήκαμε άμεσα για την ομαλή εξέλιξη της εν λόγω διαδικασίας αλλά και για τη βέλτιστη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των φοιτητών,  με παράλληλες τις συνεχείς προτάσεις μας για έκδοση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού καρτών σίτισης από τους δικαιούχους.

 

ü  Οι προτάσεις μας..

-          Δημιουργία εργαστηρίων αγγλικής γλώσσας και προετοιμασία πτυχίων IELTS, GMAT, TOEFL

-          Ανάρτηση λύσεων στα προαπαιτούμενα μαθήματα (αλυσίδες) [Τμήμα Ο.Δ.Ε.]

-          Υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο των ωρών γραφείων καθηγητών [Τμήμα Ο.Δ.Ε.]

-          Υποχρεωτική ανάρτηση υλών εξεταστικής σε e-classή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου με καταληκτική ημερομηνία δύο εβδομάδες πριν την έναρξη της εξεταστικής [Τμήμα Ο.Δ.Ε.]

-          Οι βαθμολογίες των εργασιών να ισχύουν και στις υπόλοιπες εξεταστικές του ακαδημαϊκού έτους [Τμήμα Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης]

 

ü  Διαχρονικά διεκδικούμε..

-          Πρόταση για την επέκταση του ωραρίου  υποδοχής των φοιτητών από τις γραμματείες, συγκεκριμένα προτείναμε την καθημερινή 3ωρη λειτουργία.

-          Πρόταση για μείωση του κόστους των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου.

-          Φροντιστηριακά μαθήματα στα μαθήματα που το μεγαλύτερο κομμάτι των φοιτητών αποτυγχάνει.

-          Επανάληψη εξέτασης μαθήματος όταν το ποσοστό επιτυχίας των συμμετεχόντων δεν ξεπερνά τα 3/10

-          Περισσότερες εναλλακτικές μορφές εξέτασης όπως προσθετικές προόδους και απαλλακτικές εργασίες.

ü  Τα σεμινάρια μας..

-          Δημοσιονομική Πολιτική και προσέλκυση επενδύσεων

-          Επιχειρηματικότητα και Επενδύσεις ως μοχλός ανάπτυξης για διέξοδο από την κρίση

 

ü  Ηλεκτρονική βιβλιοθήκη Π.Α.Σ.Π. ΠΑ.ΠΕΙ.[http://library.pasp-papei.gr]

Η πρωτοβουλία που πήρε η Π.Α.Σ.Π. ΠΑ.ΠΕΙ.  για ελεύθερη και άμεση πρόσβαση σε όλες τις σημειώσεις που διαθέτει σε όλα τα Τμήματα και για κάθε έτος, έδωσε τη δυνατότητα σε περισσότερους από 2500 εγγεγραμμένους χρήστες/φοιτητές να αποκτήσουν ενημερωμένες και έγκυρες σημειώσεις σε περισσότερα από 120 μαθήματα, σε συνδυασμό με την επικαιροποιημένη διδακτέα ύλη, και σημειώσεις των καθηγητών. Επίσης για πρώτη φορά δόθηκε η ευκαιρία στους φοιτητές να ανταλλάσσουν αρχεία και να δημιουργούν forumεπάνω στο κάθε μάθημα.

 

Δεν συμβιβαζόμαστε…

Επαναφορά φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης

Οι φοιτητές και η νέα γενιά στο επίκεντρο ,συμμέτοχοι στις εξελίξεις

Με τις ιδέες, τις προτάσεις και τις διεκδικήσεις μας

…Δημιουργούμε το μέλλον!