Αφιέρωμα : Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Web Tv

Web Radio

E-Library

 

Εκπτωτική Κάρτα

 

Προγράμμα

Πατήστε την εικόνα

Εκτύπωση

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή μαθημάτων

Σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 23 , το Σάββατο 24 και τη Δευτέρα 26-1-2015

δε θα πραγματοποιηθεί καμία εξέταση μαθημάτων ,λόγω των Βουλευτικών εκλογών!

 

http://www.unipi.gr/unipi/el/component/k2/item/5942-anabolh_eksetashs_bouleutikes_or8h.html

                                                                                                                                          

 

Εκτύπωση

ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Αύριο , Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου το Πανεπιστήμιο Πειραιά  θα παραμείνει κλείστο         και τα μαθήματα όλων των τμημάτων δεν θα πραγματοποιηθούν,διότι τελεί υπό         κατάληψη!

 

Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

                                                                 Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί τις 9 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, ο νεαρός μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς κατά την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

     Hεπέτειος αυτή, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αναβιώνεται μέσα στα πλαίσιας της έξαρσης και της γιγάντωσης των δεινών αποτελεσμάτων της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης που πλήττει καθημερινά όλους εμάς τους νέους ανθρώπους. Το φάντασμα της ανεργίας το οποίο συνεχώς διογκώνεται (έχοντας φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα διαχρονικά) σκεπάζει κάθε όνειρο, ελπίδα και προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δυστυχώς μοναδική διέξοδος για τους νέους φέρεται να είναι η φυγή. Συνεπώς κάθε χρόνο παρατηρούμε αυξανόμενα ποσοστά μετανάστευσης νέων ανθρώπων από τη χώρα μας, με σκοπό την εύρεση ενός περιβάλλοντος που θα τους επιτρέπει να υλοποιούν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Πολιτικές καταστολής  κάθε είδους διαμαρτυρίας , καθώς και η επιβολή ωμής κρτικής βίας , όχι μόνο ωθούν τους νέους στην έξοδο από τη χώρα τους ,αλλά καλλιεργούν ένα συναίσθημα εκδίκησης των νέων προς το υπάρχων  πολιτικό συστημά.

     Τρανά παραδείγματα αυτής της κατάστασης αποτελούν οι υποθέσεις τόσο του Φορτσάκη (πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α.) , όσο και του αναρχικού Νίκου Ρωμανού. Από τη μια η κατά την άποψη μας απαράδεκτη απόφαση του πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. να παρεμποδίσει τη γενική συνέλευση των φοιτητών με την παρέμβαση των ΜΑΤ με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντασης και τον τραυματισμό φοιτητών. Από την άλλη στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού με την απαγόρευση της συμμετοχής του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίθετα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαιωμά του. Προφανώς θα πρέπει να τιμωρηθεί για τις εγκληματικές του πράξεις αλλά σε μία ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος πρόνοιας η δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα σε μία δημοκρατία δεν θα πρέπει να εκδικείται. Η περίτωση του Νίκου Ρωμανού η οποία έχει απασχολήσει και συγκινήσει αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, επί της ουσίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση ενάντια σε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα και σε μια χρεωκοπημένη κοινωνία η οποία σφραγίζει το μέλλον και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων οδηγώντας τους στην απαξίωση, την άρνηση και σε οποιαδήποτε πράξης αμφισβήτησης.

    Γι’ αυτό ως Π.Α.Σ.Π. είμαστε παρόντες στις αγωνιστικές διεκδικήσεις  για κεκτημένα και δικαιώματα που καθημερινώς αφαιρούνται ,αλλά και για την προάσπιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ .  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για τα εργασιακά δικαιώματα των νέων. ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ το καθεστώς που θέλει να περιθωριοποιεί  και να στοχοποιεί τη νεολαία. ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ μια κοινωνία αλληλεγγύης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το νόμισμα, ένα κράτος δικαίου χωρίς διαστρέβλωση των θεσμών και προπαγανδιστική διάθεση υπέρ ακραίων αντιλήψεων και ιδεών.

                                                                                                 Π.Α.Σ.Π. ΠΑ.ΠΕΙ.
                                                              ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ | ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ   
                                                                                         http://www.pasp-papei.gr

Εκτύπωση

ΠΛΑΙΣΙΟ Π.Α.Σ.Π. ΣΤΗ Γ.Σ. ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ Σ.Φ. «Ο ΠΛΑΤΩΝ» 
Πανεπιστήμιο Πειραιώς • Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

 

Η σημερινή γενική συνέλευση διεξάγεται μέσα στο κλίμα των εορτασμών για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια  στην δικτατορία των Συνταγματαρχών. Είναι λοιπόν επόμενο ότι η 17η Νοεμβρίου κυριαρχεί στην σκέψη όλων όσων μας ενώνει το κοινό αίτημα και αγώνας για Δημοκρατία , Ελευθερία,  Ισότητα , Κοινωνική Δικαιοσύνη και Παιδεία. Το Πολυτεχνείο όμως δεν είναι απλά μια επέτειος και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά αυτόν τον τρόπο , αλλά ως μια ζωντανή πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές και για τους αγώνες τους ενάντια σε κάθε προσβολή του Δημοκρατικού πολιτεύματος και των θεσμών , σε κάθε περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και σε κάθε ξεπούλημα των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του Λαού μας. Πάνω απ όλα όμως η εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι ένα δίδαγμα υπέρ της αντιαυταρχικότητας , της συμμετοχής της αυτοοργάνωσης και της πρωτοβουλίας της δράσης. Κι όλα αυτά βέβαια δεν θα είχαν επιτευχθεί αν δεν αποτελούσαν προϊόν μιας ευρείας και αμοιβαίας συνεννόησης και συστράτευσης των φοιτητών προς ένα κοινό στόχο, τη συνένωση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για τη δημιουργία ενός ενιαίου και μαζικού φοιτητικού και λαϊκού κινήματος.

 Σήμερα λοιπόν , 41 χρόνια μετά , το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να μας εμπνέει και τα μηνύματά του είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Βιώνουμε τη βαθύτερη κρίση σε πολιτικό , κοινωνικό , θεσμικό και οικονομικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει την κρίση που άλλοι δημιούργησαν μέσα από σκληρά και επώδυνα μέτρα , στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της σωτηρίας της χώρας από τη χρεοκοπία. Η ελληνική κοινωνία καλείται να ανταπεξέλθει κάτω από το καθεστώς συνταγματικής εκτροπής και ευτελισμού των δημοκρατικών διαδικασιών από το ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα.

 41 χρόνια πριν ο αγώνας του μαζικού και συσπειρωμένου φοιτητικού κινήματος αποτέλεσε την απαρχή και το εναρκτήριο λάκτισμα για την διεκδίκηση και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των φοιτητών με αποκορύφωμα την θέσπιση του νόμο 1268/82 που επέφερε ριζοσπαστικές αλλαγές στον τομέα της Παιδείας όπως την θεσμοθέτηση του Ακαδημαϊκού  Ασύλου, την κατάργηση της καθηγητικής έδρας, την θεσμοθέτηση της φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων καθώς και τον εκδημοκρατισμό των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Στην σημερινή εποχή αυτά τα δικαιώματα και τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος όχι μόνο δεν θεωρούνται αυτονόητα αλλά συνεχώς καταπατούνται  και υπόκεινται σε εκπτώσεις από τους έκπτωτους κυβερνητικούς αρμοδίους .Όλες οι τροποποιήσεις στην Παιδεία στα πλαίσια των μνημονιακών επιλογών τους έχουν στο στόχαστρο τους φοιτητές, τους νέους ανθρώπους ,τους εργαζομένους, τον δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα της παιδείας.

Τροποποιήσεις όπως περιορισμοί συγγραμμάτων, περικοπές στη Σίτιση , έλλειψη πόρων για στέγαση… σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?                                                                  

 Κατάργηση φοιτητικής εκπροσώπησης στα όργανα συνδιοίκησης , φίμωση των φοιτητών , κανένας έλεγχος και ασυδοσία στις αποφάσεις οργάνων όπως Σύγκλητος, Συμβούλια διοίκησης, Οργανισμοί που πρόκειται να συσταθούν, που δε γνωρίζουν καν για το τι το κάθε όργανο είναι αρμόδιο να αποφασίζει...σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Οριζόντιες και αλόγιστες διαγραφές φοιτητών, που δεν επηρεάζουν σε τίποτα τον οικονομικό προϋπολογισμό Ιδρυμάτων , με μοναδικό κριτήριο το έτος εισαγωγής χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανένα άλλο παράγοντα, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι όλες τις περιπτώσεις μεγάλων σε ηλικία φοιτητών, στερώντας το δικαίωμα από κάποιους που θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους να το κάνουν,...σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Κατάργηση Ασύλου, με προφάσεις για καταστροφές και ασυδοσίες, ενώ στο νόμο υπήρχαν δικλείδες για πρυτανική παρέμβαση σε  τέτοιες περιπτώσεις που δεν εφαρμόστηκε ποτέ,   …σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Ιδιωτικές επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια πχ securityόπου  δαπανάται το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού Ιδρύματος, με συνεπακόλουθο απολύσεις υπαλλήλων, έλλειψη πόρων για εκσυγχρονισμό των πανεπιστημίων, και μη εύρυθμη λειτουργία …σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Φαινόμενα όπως αυτά στο ΕΚΠΑ , με επιστράτευση και μόνιμη εγκατάσταση ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο, κλειδωμένες πόρτες εντός ιδρύματος, κλειδωμένες εξωτερικές πόρτες που άνοιγαν μόνο για είσοδο και έξοδο εργαζομένων κατά την έναρξη και λήξη ωραρίου τους, αποκλεισμός φοιτητών και εργαζομένων και στέρηση δικαιωμάτων τους,  αυταρχικές και αλαζονικές συμπεριφορές Πρυτανικής αρχής , facecontrolκαι έλεγχος ταυτοτήτων στην είσοδο …,σε ποια καλύτερη παιδεία οδηγούν?

Αλήθεια, για ποια καλύτερη παιδεία τολμούν να μας μιλούν?

Είναι επιτακτική ανάγκη το φοιτητικό κίνημα, όσο το πολεμάνε με στόχο να το απαξιώσουν και να το εκμηδενίσουν, να αναζωπυρωθεί και να μαζικοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων παραμερίζοντας τις διαχωριστικές γραμμές τους και εμπνευσμένο από το Μήνυμα του Νοέμβρη του ’73   να προχωρήσει στους Αγώνες για της Γενιάς μας τα Πολυτεχνεία.                                                                                              Στην ίδια μας την ζωή και στις εξελίξεις να γίνουμε εμείς πρωταγωνιστές, να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε.

Ως ΠΑΣΠ προτείνουμε:

·         Κλείσιμο της σχολής για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

·         Συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Κατάθεση στεφάνου στο Χώρο του Πολυτεχνείου

·         Την συμμετοχή του Συλλόγου μας στην Αντιιμπεριαλιστική Πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία την Δευτέρα 17 Νοεμβρίου

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ...ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΗ!

               Π.Α.Σ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

                                                               

Εκτύπωση

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΠ ΠΑ.ΠΕΙ ΓΙΑ ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ-ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Προς: Την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιά,

          Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά

          Προϊστάμενο Γραμματείας Πανεπιστημίου

 

Θέμα: Διπλή εξεταστική για  τους φοιτητές του Πα.Πει για την εξεταστική  περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

 

Όπως παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνεχείς, με πιο πρόσφατες αυτές όσον αφορά τις διαγραφές φοιτητών. Τα δύο τελευταία χρόνια και στο Πανεπιστήμιο μας, ύστερα από Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και ύστερα από αίτημα του συνόλου των φοιτητών του Πα.Πει είχε εφαρμοστεί ο θεσμός της διπλής εξεταστικής πρώτα για τους επί πτυχίω φοιτητές και έπειτα για όλους τους φοιτητές. Την φετινή ακαδημαϊκή περίοδο , με τις διαγραφές φοιτητών να είναι πλέον ήδη σε εφαρμογή, και με τον περιορισμό των χρόνων δικαιώματος φοίτησης (ν+2) όπως προβλέπει ο νόμος 4009/11, σύμφωνα με την ενημέρωση που δίνεται από τις γραμματείες των τμημάτων, στην εξεταστική περίοδο του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα δίνονται μόνο τα χειμερινά μαθήματα, και διπλή εξεταστική θα εφαρμοστεί μόνο για τους φοιτητές με μητρώα εισαγωγής 2003 και πριν.

Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες του συνόλου των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας ,και αξιολογώντας την σημερινή κατάσταση με τις συνεχείς αλλαγές ,

Προτείνουμε :

-Εφαρμογή διπλής εξεταστικής την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου μας, όπου οι φοιτητές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν όλα τα μαθήματα και όχι μόνο τα χειμερινά .

 

Σε περίπτωση μη εφαρμογής του θεσμού της διπλής εξεταστικής για όλους τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά ,

 

Προτείνουμε :

-          Εφαρμογή διπλής εξεταστικής τουλάχιστον για όλους τους επί πτυχίω φοιτητές ,με μητρώα εισαγωγής δηλαδή 2010 και πριν, για την εξεταστική περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου.

 

 

Με Τιμή

Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά