Αφιέρωμα : Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου

Web Tv

Web Radio

E-Library

 

Εκπτωτική Κάρτα

 

Προγράμμα

Πατήστε την εικόνα

Εκτύπωση

21η Απριλίου: Η Μαύρη επέτειος της Δημοκρατίας

 

 

Στις 21 Απριλίου του 1967 και ενώ είχαν προκηρυχθεί  εκλογές για τις 28 Μάη , αξιωματικοί του στρατού ,υπό την ηγεσία του συνταγματάρχη Γεώργιου Παπαδόπουλου και τη συμμετοχή του ταξίαρχου Στυλιανού Πατακού και συνταγματάρχη Νικόλαου Μακαρέζου κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα έχοντας εξασφαλίσει περίπου 100 τεθωρακισμένα στην περιοχή της πρωτεύουσας . Οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας . Στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό '' Σχέδιο Προμηθεύς'' , με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής . Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη της εξουσίας από το στρατό ,με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης , σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του Σοβιετικού Στρατού . Ο έμπιστος του βασιλιά ,αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού , στρατηγός Γ. Σπαντιδάκης αντικαταστάθηκε από τον Οδυσσέα Αγγελή . Ο Αγγελής  κάνοντας χρήση του αξιώματος του , έδωσε εντολή στο Γ΄ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη  να εφαρμόσει το Σχέδιο Προμηθεύς σε όλη τη χώρα. 

 

Φέτος , μία μέρα πριν από τη ''Μαύρη Επέτειο'' ξεκίνησε η δίκη των υποστηριχτών της χούντας των στυνταγματαρχών .

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη μεταπολιτευτικά με πολιτικές διαστάσεις και σε πανευρωπαικό επίπεδο με ναζιστικά χαρακτηριστικά, στην οποία κατηγορούνται τουλάχιστον 70 άτομα. Η μαύρη ''επέτειος'' του ΄67 και σε μέρες όπου έννοιες, όπως αλλαγή ,ανάπτυξη , πρόοδος ,δημοκρατία και λαοκρατία δοκιμάζονται  σκληρά και φαντάζει ιδιαίτερα σημαντική για να μας θυμίζει ,πως ιδανικά σαν και τα παραπάνω δεν πεθαίνουν ποτέ ,ούτε καταπατώνται !

Η 21η Απριλίου αποτελεί μια μελανή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, μια μαύρη ημέρα για τη Δημοκρατία. Μια μέρα που κανείς δεν ήθελε να θυμάται , αλλά και που κανένας νέος δεν πρέπει να ξεχνάει !

48 χρόνια μετά , η Ελλάδα προσπαθεί να ορθοποδίσει... Σε άλλη μια δύσκολη και κρίσιμη καμπή της, όπου όλοι οι πυλώνες της κοινωνίας αντιμετωπίζουν τη σήψη και τη φθορά του χρόνου , των λαθών και των πολιτικών εγκλημάτων που τη γλίτωναν επι χρόνια , η Ελλάδα αγωνίζεται να αποκτήσει την εθνική της αξιοπιστία την περιφάνεα , αλλά και τη συνείδηση περί το που οδεύει !

Σε τέτοιες στιγμές,λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αγώνες και το ιστορικό παρελθόν του ελληνικού λαού! Δεν απογοητευόμαστε,δεν δειλιάζουμε και δεν οπισθοχωρούμε! Όπως οι νέες και οι νέοι τότε, αγωνιζόμαστε,ονειρευόμαστε, οραματιζόμαστε και δράττουμε! Με συνοχή και ενότητα,με συνενόηση και αλληλεγγύη,με ρεαλισμό και ταυτόχρονα με όραμα, εμείς η νέα γενιά,σε μια εποχή όπου αυτά τα ακραία ναζιστικά στοιχεία όχι μόνο έχουν κάνει την εμφάνιση τους αλλά έχυν αρχίσει να εδραιώνονται στην κοινωνία μας, πρέπει να αντιδράσουμε! Τώρα είναι η ώρα της δικής μας γενιάς, τώρα είναι η ώρα να απαγκιστρωθούμε από τα λάθη του παρελθόντος και να τραβήξουμε το βάρος της μεγάλης αλλαγής και της προόδου που άλλοι ευαγγελίζονται στις πλάτες μας! Το φοιτητικό κίνημα αλλά και το σύνολο του σκεπτόμενου και του συνειδησιακά ενεργού δυναμικού του τόπου μας, θα δώσει και πάλι την απάντηση στο μέλλον που θέλουν να μας ορίσουν και θα οδηγήσει την κοινωνία μας στην έξοδο από το τέλμα και το συντηρητισμό που μας επιβάλλουν καθημερινά.

Π.Α.Σ.Π.  Πανεπιστημίου Πειραιώς 

pasp-papei.gr

Εκτύπωση

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού

  

 

Σήμερα, 21 Μαρτίου, όπως και κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού ή αλλιώς Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

 Η ημέρα καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος που πραγματοποιήθηκε το 1960 συγκλονίζοντας όλο τον πλανήτη.

Το 1960, η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής πυροβόλησε εν ψυχρώ κατά μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, που διαμαρτυρόταν ειρηνικά κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Η σύγκρουση είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 70 άνθρωποι.

49 χρόνια ύστερα από την καθιέρωση της Ημέρας κατά του Ρατσισμού ,στην Ελλάδα τα φαινόμενα του δεν εχουν εκλείψει ακόμα.Ο ρατσισμός πλέον, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο και βιώνεται από τους ανθρώπους με κάθε μορφή του, είτε φυλετικός ,είτε κοινωνικός ,είτε θρησκευτικός. 

Τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση ούτε στην κοινωνία ,αλλά ούτε και στην εποχή μας. Το να καταδικάζουμε ρατσιστικές επιθέσεις και συμπεριφορές δεν είναι αρκετό. Πρέπει, επιτέλους ,να λάβουμε όλοι δραστικά μέτρα ενάντια στο συγκεκριμένο φαινόμενο και να δώσουμε ένα τέλος. Η διαφορετικότητα δεν είναι ¨ασθένεία¨ , αλλά κάτι το μοναδικό ,που χρήζει απόλυτο σεβασμό . Λέμε όχι , λοιπόν, στον ρατσισμό μέρες σαν και τη σημερινή και βάζουμε όλοι τα δυνατά μας για να αποβάλουμε κάθε ρατσιστική συμπεριφορά ,κάθε φυλετική και κοινωνίκη διάκριση !

 

 

                                                                          ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ Π.Α.Σ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Εκτύπωση

Ανακοίνωση για τη διεξαγωγή μαθημάτων

Σας γνωστοποιούμε ότι την Παρασκευή 23 , το Σάββατο 24 και τη Δευτέρα 26-1-2015

δε θα πραγματοποιηθεί καμία εξέταση μαθημάτων ,λόγω των Βουλευτικών εκλογών!

 

http://www.unipi.gr/unipi/el/component/k2/item/5942-anabolh_eksetashs_bouleutikes_or8h.html

                                                                                                                                          

 

Εκτύπωση

ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ

Αύριο , Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου το Πανεπιστήμιο Πειραιά  θα παραμείνει κλείστο         και τα μαθήματα όλων των τμημάτων δεν θα πραγματοποιηθούν,διότι τελεί υπό         κατάληψη!

 

Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 6 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

                                                                 Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, περί τις 9 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, στα Εξάρχεια, ο νεαρός μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό του ειδικού φρουρού της Ελληνικής Αστυνομίας Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς κατά την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.

     Hεπέτειος αυτή, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αναβιώνεται μέσα στα πλαίσιας της έξαρσης και της γιγάντωσης των δεινών αποτελεσμάτων της οικονομικής-κοινωνικής κρίσης που πλήττει καθημερινά όλους εμάς τους νέους ανθρώπους. Το φάντασμα της ανεργίας το οποίο συνεχώς διογκώνεται (έχοντας φτάσει τα υψηλότερα επίπεδα διαχρονικά) σκεπάζει κάθε όνειρο, ελπίδα και προσδοκία για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δυστυχώς μοναδική διέξοδος για τους νέους φέρεται να είναι η φυγή. Συνεπώς κάθε χρόνο παρατηρούμε αυξανόμενα ποσοστά μετανάστευσης νέων ανθρώπων από τη χώρα μας, με σκοπό την εύρεση ενός περιβάλλοντος που θα τους επιτρέπει να υλοποιούν τους στόχους και τις επιδιώξεις τους. Πολιτικές καταστολής  κάθε είδους διαμαρτυρίας , καθώς και η επιβολή ωμής κρτικής βίας , όχι μόνο ωθούν τους νέους στην έξοδο από τη χώρα τους ,αλλά καλλιεργούν ένα συναίσθημα εκδίκησης των νέων προς το υπάρχων  πολιτικό συστημά.

     Τρανά παραδείγματα αυτής της κατάστασης αποτελούν οι υποθέσεις τόσο του Φορτσάκη (πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α.) , όσο και του αναρχικού Νίκου Ρωμανού. Από τη μια η κατά την άποψη μας απαράδεκτη απόφαση του πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. να παρεμποδίσει τη γενική συνέλευση των φοιτητών με την παρέμβαση των ΜΑΤ με αποτέλεσμα τη δημιουργία έντασης και τον τραυματισμό φοιτητών. Από την άλλη στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού με την απαγόρευση της συμμετοχής του στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση αντίθετα στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαιωμά του. Προφανώς θα πρέπει να τιμωρηθεί για τις εγκληματικές του πράξεις αλλά σε μία ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος πρόνοιας η δικαιοσύνη και το σωφρονιστικό σύστημα σε μία δημοκρατία δεν θα πρέπει να εκδικείται. Η περίτωση του Νίκου Ρωμανού η οποία έχει απασχολήσει και συγκινήσει αρκετό κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, επί της ουσίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση ενάντια σε ένα σαθρό πολιτικό σύστημα και σε μια χρεωκοπημένη κοινωνία η οποία σφραγίζει το μέλλον και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων οδηγώντας τους στην απαξίωση, την άρνηση και σε οποιαδήποτε πράξης αμφισβήτησης.

    Γι’ αυτό ως Π.Α.Σ.Π. είμαστε παρόντες στις αγωνιστικές διεκδικήσεις  για κεκτημένα και δικαιώματα που καθημερινώς αφαιρούνται ,αλλά και για την προάσπιση της ΔΗΜΟΣΙΑΣ και ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ .  ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για τα εργασιακά δικαιώματα των νέων. ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ το καθεστώς που θέλει να περιθωριοποιεί  και να στοχοποιεί τη νεολαία. ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ μια κοινωνία αλληλεγγύης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι το νόμισμα, ένα κράτος δικαίου χωρίς διαστρέβλωση των θεσμών και προπαγανδιστική διάθεση υπέρ ακραίων αντιλήψεων και ιδεών.

                                                                                                 Π.Α.Σ.Π. ΠΑ.ΠΕΙ.
                                                              ΔΥΝΑΜΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ | ΔΥΝΑΜΗ ΑΛΛΑΓΗΣ   
                                                                                         http://www.pasp-papei.gr